Προγραμματισμενη Συντήρηση

30,00€ 45,00€
3 ή περισσότερα 25,00€ 5 ή περισσότερα 22,00€
 • Κατασκευαστής: Solar Tech
 • Κωδικός Προϊόντος: Προγραμματισμενη Συντήρηση
 • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο

Διαθέσιμες Επιλογές

Περιγραφή

Τι διάρκεια ζωής έχει ένας ηλιακός;

Ανάλογα με τη συντήρηση του ηλιακού, την πίεση του δικτύου, τις καιρικές συνθήκες και την προστασία του κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες, η διάρκεια ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα SOLAR TECH κυμαίνεται από 20 έως 35 χρόνια.

Κάθε πότε χρειάζεται service;

Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται έλεγχος στο τέλος του φθινοπώρου για τη στάθμη του κυκλώματος, για τυχόν φθορές ή καθαρισμό τζαμιών και κάθε 3 χρόνια έλεγχος του ανοδίου.

Ποιο το όφελος από το service;

Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα και με το τακτικό service επιτυγχάνουμε τη μέγιστη αρχική απόδοση, αλλά και μακροζωΐα.

Ποιος συντηρεί τον ηλιακό;

Η SOLAR TECH έχει εξειδικευμένους τεχνικούς για τη συντήρηση του ηλιακού. Μπορεί επίσης, να απευθυνθεί κανείς σε εξωτερικό συνεργάτη, υδραυλικό ή ακόμα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μπορείς να προστατεύσει ή να συντηρήσει σωστά τον ηλιακό του με το ελάχιστο κόστος.

Τι είναι ανοικτό και τι κλειστό κύκλωμα;

Στο ανοικτό κύκλωμα το νερό των συλλεκτών επικοινωνεί με το νερό χρήσης, ενώ στο κλειστό κύκλωμα συγκεντρώνεται το νερό των συλλεκτών σε έναν εξωτερικό μανδύα γύρω από το νερό χρήσης, που στη συνέχεια μεταδίδει τη θερμότητα στο καθαρό νερό χρήσης. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε λίγο καλύτερη απόδοση, αλλά υστερεί σε ενδεχόμενο παγετού, με συνέπεια την καταστροφή του. Για αυτόν τον λόγο πλέον χρησιμοποιείται  το κλειστό κύκλωμα όπου επιλύουμε το πρόβλημα της ψύξης του νερού με ειδικό αντιψυκτικό υγρό, που δεν επικοινωνεί με το νερό χρήσης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ζεστό νερό στο μαγείρεμα;

Η SOLAR TECH κατασκευάζει ηλιακούς θερμοσίφωνες με διπλή επίστρωση γυαλιού και ενδείκνυται για πόσιμο νερό με ευρωπαϊκή πιστοποίηση ISO DIN 4753/3.

Πόσα λίτρα ηλιακού να επιλέξω;

Ανάλογα με τα άτομα μιας οικογένειας και τη χρήση τους υπολογίζεται και η αγορά του αντίστοιχου ηλιακού. Κατά μέσο όρο τα 40 λίτρα είναι η καθημερινή κατανάλωση ενός ατόμου. (πχ: για 4 άτομα επαρκεί ο ηλιακός των 160 λίτρων)

Τι είναι ο επιλεκτικός συλλέκτης τιτανίου;

Είναι μία εξελιγμένη μορφή συλλέκτη με ευαισθησία στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα τη μέγιστη απόδοση και με χαμηλή ηλιοφάνεια. Έχει μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και μικρότερο μέγεθος, με καλύτερα αποτελέσματα.

Διπλής ή τριπλής ενέργειας;

Τριπλής ενέργειας χρησιμοποιούμε αν στην οικεία υπάρχει αυτόνομος λέβητας, αντλία θερμότητας ή ενεργειακό τζάκι με νερό για να έχουμε μεγαλύτερη εξασφάλιση ζεστού νερού χρήσης από τον ηλιακό όταν συνδεθεί με την ανάλογη πηγή θέρμανσης.
Ο διπλής ενέργειας σημαίνει θέρμανση από τον ήλιο και με ηλεκτρική αντίσταση.

Μπορώ να μεταφέρω τον ηλιακό μου στη νέα μου οικεία;

Φυσικά. Ναι μεν ο ηλιακός τοποθετείται πάντα με τις ανάλογες προδιαγραφές για να παραμείνει στο χώρο και για περισσότερο από 30 έτη, αλλά μπορεί να αποσυναρμολογηθεί με ασφάλεια και να μεταφερθεί στη νέας σας κατοικία.

Ενώ έχει ηλιοφάνεια γιατί δεν έχω καλή απόδοση στον ηλιακό; Τι μπορώ να κάνω;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να μην λειτουργεί σωστά ένας ηλιακός θερμοσίφωνας, ειδικά όταν δεν έχει γίνει το προγραμματισμένο service.
Αντιμετώπιση:

 • Έλεγχος για το αν έχει αλλάξει κάτι μπροστά από τον ηλιακό που προκαλεί ίσκιο.
 •  Πλήρωση με αντιψυκτικό υγρό στο κλειστό κύκλωμα για μέγιστη απόδοση.
 • Οπτικός έλεγχος για τυχόν διαρροή στον ηλιακό και στις σωληνώσεις του δικτύου.
 • Έλεγχος για τυχόν μίξη ζεστού με κρύο νερό αν υπάρχει και ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και κλείσιμο της βάνας του ηλεκτρικού.
 • Έλεγχος του κυκλοφορητή του λέβητα αν είναι συνδεδεμένος με τον ηλιακό και κλείσιμο του διακόπτη παροχής.

Σε περίπτωση που δεν είναι κάτι από τα παραπάνω καλέστε τον εγκαταστάτη ή την SOLAR TECH.

Το ηλιακό και το φωτοβολταϊκό είναι το ίδιο;

Οι επιλεκτικοί συλλέκτες τιτανίου μοιάζουν οπτικά περισσότερο με τα φωτοβολταϊκά πάνελ σε σχέση με τους συνηθισμένους συλλέκτες, κυρίως λόγω του μπλε χρώματός τους όπως και τα φωτοβολταϊκά. Τα φωτοβολταϊκά μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, ενώ οι ηλιακοί συλλέκτες μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε θερμική.

Μπορώ με το φωτοβολταϊκό να ζεστάνω νερό;

Ναι, αλλά η μετατροπή από ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική και έπειτα από ηλεκτρική σε θερμική έχει πολλές απώλειες. Άρα είναι ασύμφορο.

Μπορώ να παράγω ρεύμα με ηλιακούς σε σειρά;

Ναι, γίνεται στην πράξη. Οι συσκευές μετατροπής όμως έχουν υψηλό κόστος.

Σε πόσο διάστημα θα κάνω απόσβεση του ηλιακού;

Ανάλογα με τη χρήση και το αρχικό κόστος, μπορεί να γίνει απόσβεση και σε 1 έτος. Συνήθως σε 2 χρόνια γίνεται πλήρης απόσβεση του ηλιακού συστήματος, ενώ σε μερικές περιπτώσεις (μεγάλο κόστος και μικρότερη χρήση) μπορεί να χρειαστούν και 3 χρόνια.

Φυσικής κυκλοφορίας ή βεβιασμένης;

Στον ηλιακό βεβιασμένης κυκλοφορίας τοποθετούνται μόνο οι συλλέκτες στην ταράτσα/κεραμοσκεπή και το θερμοδοχείο μπορούμε να «κρύψουμε» σε ένα άλλο σημείο. Έχουμε έτσι καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και καλύτερη απόδοση. Το μοναδικό μειονέκτημά του είναι το σχεδόν διπλάσιο κόστος.

Μπορώ να έχω θέρμανση του χώρου μου με ηλιακούς συλλέκτες;

Ναι και είναι η πιο οικονομική και οικολογική λύση, από άποψη κατανάλωσης ενέργειας.

Τι σημαίνει διπλής επίστρωσης GLASS;

Ότι ο χώρος αποθήκευσης του ζεστού νερού χρήσης είναι επικαλυμμένος με δύο επιστρώσεις γυαλιού για να έχει αντισκωριακή προστασία, άρα και αντοχή στο χρόνο, και ενδείκνυται για πόσιμο νερό.

INOX θερμοδοχείο;

Το κόστος του θερμοδοχείου 100% INOX αντιμαγνητικό (Νο 304) έχει υψηλό κόστος αγοράς, περίπου 2-3 φορές πάνω από τον τύπο GLASS, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου ίδια, άρα καθίσταται ασύμφορο. Παράλληλα, παρουσιάζεται ένα φαινόμενο που λέγεται ηλεκτρόλυση και φθείρει εσωτερικά τα τοιχώματα του χαλκού του συλλέκτη με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα την καταστροφή του.

Χάλκινο θερμοδοχείο;

Έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο, αλλά δεν αντέχει σε μεγάλες πιέσεις. Πρέπει τα τοιχώματά του να είναι αρκετά ενισχυμένα για μεγάλη αντοχή, με συνέπεια να έχει και το χάλκινο υψηλό κοστολόγιο αγοράς.

Επιδέχεται επισκευή ένας παλαιός ηλιακός;

Ναι, ανάλογα με την παλαιότητα του ηλιακού και του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί. Η SOLAR TECH έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τον παλαιό σας ηλιακό θερμοσίφωνα ανεξαρτήτως τύπου, ποιότητας, ή άλλης επωνυμίας και να κρίνει αν η επισκευή του παλαιού ηλιακού σας είναι συμφέρουσα ή όχι, προτείνοντάς σας πάντα την οικονομικότερη και καλύτερη λύση για εσάς.

Ποια το οφέλη από έναν ηλιακό;

 • Εξοικονόμηση ενέργειας (ρεύμα ή πετρέλαιο) 400-600 € τον χρόνο.
 • Άμεσα ζεστό νερό καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας (δυνατότητα αποθήκευσης ζεστού νερού για 48 ώρες).
 • Οικολογικότερη πηγή θέρμανσης, συμβάλλοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 • Γρήγορη απόσβεση.

Πώς λειτουργεί;

Όταν οι ακτίνες του ήλιου έρθουν σε επαφή με την επιφάνεια του συλλέκτη, αυτή θερμαίνεται και μεταδίδει τη θερμότητα στους χάλκινους σωλήνες που ζεσταίνουν το αντιψυκτικό υγρό. Μόλις το υγρό ζεσταθεί αρχίζει να ανεβαίνει προς το θερμοδοχείο με φυσικό τρόπο. Στη συνέχεια συναντά το εξωτερικό περίβλημα του θερμοδοχείου που θα απορροφήσει αυτήν τη θερμότητα το εσωτερικό δοχείο (καθαρό νερό χρήσης). Το αντιψυκτικό αρχίζει και κρυώνει και επιστρέφει από άλλη διαδρομή. Αυτή η διαδικασία-κυκλοφορία του νερού γίνεται όσο έρχεται σε επαφή ο συλλέκτης με τις ακτίνες του ήλιου.

Ο ηλιακός πρέπει να είναι πιο ψηλά από την οικία μου;

Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Συνηθίζεται να τοποθετείται εκεί λόγω επάρκειας χώρου και ηλιοφάνειας. Αν θέλει ο ιδιοκτήτης μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο (αυλή, μπαλκόνι, κτλ).

Γιατί δεν λειτουργεί με το ρεύμα ενώ είναι συνδεδεμένος;

Υπάρχει μία πιθανότητα να έχει καεί ο θερμοστάτης ή και η ίδια η αντίσταση. Το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι ότι μετά την περίοδο του καλοκαιριού και τις υψηλές θερμοκρασίες έχει «πετάξει» – αφοπλίσει τη δεύτερη ασφάλειά του ο θερμοστάτης και χρειάζεται πάλι ενεργοποίηση.

Σε ποια θερμοκρασία να ρυθμίσω τον θερμοστάτη;

Ο θερμοστάτης έχει τη δυνατότητα ρύθμισης από 30°C έως και 80°C. Η ιδανική θερμοκρασία ρύθμισης (και για λόγους οικονομίας) είναι 50-60°C.

Τι είναι το ανόδιο ή ράβδος μαγνησίου;

Είναι μία μεταλλική ράβδος που βρίσκεται στο εσωτερικό των θερμοδοχείων και προστατεύει τον ηλιακό από το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης και τα άλατα. Πρέπει να γίνεται έλεγχος για αντικατάσταση κάθε 2-4 έτη, ανάλογα με την σκληρότητα του νερού.

Σε περίπτωση τοποθέτησης ηλιακού πρέπει να καταργήσω τον ηλεκτρικό;

Αν τα λίτρα του ηλιακού είναι αρκετά (200 ή 300) και δεν υπάρχει άλλη πηγή θέρμανσης του ζεστού νερού (3ης ενέργειας), τότε είναι ασύμφορο σε αρκετές περιπτώσεις να ζεσταίνουμε τα 200 λίτρα με ρεύμα. Κρατάμε και τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και ζεσταίνουμε λιγότερα λίτρα, άρα πιο οικονομικά και γρήγορα. Τέλος, χρειάζεται προσοχή στην εναλλαγή των σωληνώσεων σε διακόπτες/βάνες.

Μπορώ να συνδέσω τον ηλιακό με το πλυντήριο;

Είτε πλυντήριο ρούχων, είτε πλυντήριο πιάτων, μπορεί να δεχθεί ζεστό νερό αρκεί να ενδείκνυται η συγκεκριμένη συσκευή. Σε περίπτωση που δεν ενδείκνυται μπορεί να τοποθετηθεί μία βαλβίδα ελέγχου θερμοκρασίας που θα την ρυθμίζουμε χειροκίνητα στην ίδια θερμοκρασία με την συσκευή μας.